Ulkokalusteiden valintaopas

Vaikka olisit kokenut sisustaja, voi ulkokalusteiden valinta tuottaa päänvaivaa ja harmaita hiuksia. Usein ulkokalusteita valitaan kun muutetaan ensimmäiseen omaan rivi- tai omakotitaloon. Sitä ennen on jo ehkä kertynyt vuosien kokemus sisätilojen sisustamisesta, mutta ulkokalusteita ei ole tullut aiemmin miettineeksi.

Nykyään halutaan panostaa pihoihin ja niistä tehdään usein olohuoneita kesän ajaksi. Mukavaa on saada viihtyisä puutarha sekä kasvien että oikeiden kalustevalintojen avulla. Lue alta vinkkimme puutarhakalusteiden valintaa varten.

 

1. Mieti, mikä tyyli sopii pihallesi

Kuten sisustamisessa sisällä, on myös ulkona huomioitava juuri sinun oma tilasi ja sen tarpeet. Ensimmäiseksi tulisi miettiä, haluatko että pihasi on kotiasi täydentävä jatke vai oma erillinen tila, mikä poikkeaa tyyliltään muusta sisustuksestasi. Esimerkiksi, jos kotisi on uusi ja moderni, voit haluta pihalle minimalistiset kalusteet tai suuren kontrastin moderniin kotiisi valitsemalla pehmeät kalusteet kodikkaalla ja mukavalla tunnelmalla.

Uusiin koteihin ei välttämättä sovi 1800- tai 1900-luvun klassiset tyylit niin hyvin kuin vanhempiin rintamamiestaloihin.

 

2. Valitse sopiva materiaali

Materiaalin valinta voi olla vaikein ja usein tärkein valinta ulkokalusteille. Sitä varten voit tutustua jo ennen materiaalivalintaa ulkokalusteiden huolto-ohjeisiin, jotta saat käsityksen, mitkä ovat eri materiaalien vahvuudet ja heikkoudet ulkokäytössä. Kaikki materiaalit joutuvat koville Suomen vaihtelevissa olosuhteissa, mutta oikealla huolenpidolla materiaalit kestävät vuosien käyttöä.

Materiaalivalinta vaikuttaa myös voimakkaasti siihen, millaista tunnelmaa ulkokalusteet luovat. Puu ja polyrottinki luovat usein pehmeää tunnelmaa kun taas alumiini kylmempää, mutta usein käytännöllisempää ja uuteen miljööseen sopivampaa.

 

3. Mittanauha kouraan

Puutarhasi koko on tärkeä määrittäjä kalusteille. Nyrkkisääntönä älä ainakaan täytä yli kahta kolmasosaa terassista tai kivetyksestä kalusteilla. Huomioi myös, että tilaa tulisi jäädä myös esim. valaistukselle ja säilytyslaatikolle, minne laittaa pehmusteet ja säänsuojat kun ne eivät ole käytössä.

Joskus vähemmän on enemmän. Tarvitset tilaa sen verran, että kaikilla on mukava oleskella, mutta silti tilaa on riittävästi liikkumiseen. Kulmasohvat ovat hyvä valinta säästääksesi tilaa.

 

4. Mieti kalusteiden painoa

Ulkokalusteiden painolla on suurempi merkitys kuin sisäkalusteiden painolla ja siksi sitä ei ehkä usein tulla ajatelleeksi. Ulkokalusteita joudutaan siirtelemään usein esim. sateensuojaan ja sieltä pois tai talvisäilytykseen ja sieltä pois. Tämän takia kalusteiden paino on hyvä pitää mielessä valintaa tehdessä.

Valurautatuolit ja pöydät ovat painavia, mikä tekee niistä kestäviä ja mukavia käyttää, mutta työläitä siirrellä. Toisaalta painavat materiaalit kestävät paremmin tuulenmyräköissä, jolloin niistä ei tarvitse huolehtia tuulisella säällä. Sen sijaan muoviset puutarhakalusteet lentelevät usein tuulenpuuskien seurauksena ja voivat myös vaurioita kaatuessaan.

 

5. Mieti myös lämmitysratkaisuja

Tulisijat ovat kenties parhaita tunnelmanluojia mille tahansa ulkoterassille. Kenties pihallasi on nuotiopaikka. Jos pihallasi on tulisija, ota se huomioon suunnittelussa. Se miltä tulisija näyttää, on hyvä ottaa huomioon kalustehankinnoissa kuin myös materiaalivalinnoissa.

Tulisijan ympärille on hyvä luoda intiimi istumajärjestys siten, että kaikki tarvittava on käden ulottuvilla. Et esimerkiksi halua nousta lämmön ääreltä noutamaan juomalasia pöydältä, mikä on liian kaukana kylmässä.

Sama pätee myös silloin jos käytössä on kaasu- tai infrapunalämmittimet.

 

 

6. Ole realistinen värivalintojen kanssa

Värivalinta on materiaalin ohella yksi tärkeimmistä valinnoista ulkokalusteille. Väri määrittelee pitkälti sen, miten kalusteet sopivat tilaansa. Yleensä suositellaan neutraaleja ja maanläheisiä värejä ulkokalusteille. Toisaalta kirkkaat värit voivat sopia, jos talosi tyyli on rohkeampi. Esimerkiksi mustaa aitaa vasten oranssit kalusteet näyttävät kuin upeilta karkeilta. Kreikkalainen sininen väri sopii hienosti valkoista seinää vasten jne.

Kirkkaiden värien kanssa on kuitenkin otettava huomioon siitepölyviikot. Siitepöly näkyy helpommin kirkkaissa kuin maanläheisissä väreissä ja vaativat siitä syystä useampaa ja tarkempaa puhdistusta.

 

 

Olipa kesä taikka talvi, aina on hyvä aika suunnitella puutarhaa. Valitse siis valikosta terassi ja puutarha ja selaa tuotteitamme löytöjen tekemiseksi.

Esimerkiksi ulkokalustesarjat löydät täältä ja markiisit täältä.