Tuotteiden huolto-ohjeet
Kalusteiden ja muiden tuotteiden pitkäikäisyys vaatii säännöllistä huoltoa. Joitain tuotteita on hyvä käsitellä ennen käyttöä ja huoltaa vähintään vuosittain materiaalista riippuen.
Alta löydät eri materiaalien huolto-ohjeet. Puutarhakalusteille on saatavilla helppokäyttöisiä spray-öljyjä, joilla säännöllinen öljyäminen sujuu nopeammin ja helpommin kuin siveltimellä.
Hyvällä hoidolla säilytät kesäkalusteiden ulkonäön. Pidentääksesi niiden käyttöikää, suojaa ja varastoi kalusteet ohjeiden mukaan. Puu elää ja reagoi sään vaihteluihin, mikä voi aiheuttaa halkeamia ja vinoutta. Siksi on tärkeää kiristää ruuveja ajoittain.
Kun puu altistuu erilaisille sääolosuhteille kuten kosteudelle, kuivuudelle, auringolle ja tuulelle, sen ulkonäkö muuttuu ja siihen voi tulla halkeamia. Käyttöarvo säilyy kuitenkin ennallaan. Oikealla huollolla voit palauttaa kalusteesi ulkonäön entiselleen tai jopa parantaa sitä. Puu on käsiteltävä puunsuoja-aineella käyttöiän pidentämiseksi. Esimerkiksi Maston Teak Oil on hyväksi havaittu suoja- ja hoitoaine, joka on saatavilla sekä siveltävänä että suihkutettavana versiona helppoa käsittelyä varten.
Vaikka puu olisi käsitelty, pinnalle kertynyt lika ja kosteus voivat aiheuttaa pintahometta. Suojaa kalusteet lialta ja sään vaikutuksilta katoksen alla tai suojapeitteellä. Älä peitä kosteita kalusteita äläkä anna niiden koskettaa maata suoraan. Muovipeitteitä ei suositella, sillä ne voivat aiheuttaa sienen kasvua.
Valitse materiaalisi alta:
Rottinki | Betoni | Tiikki | Bambu | Akaasia | Teräs | Polyrottinki | Eukalyptus | Muovi | Kankaat | Textilene | Päivänvarjot
Rottinki – suojaa sateelta ja suoralta auringonpaisteelta
Huolto: Pyyhi rottinkikalusteet pölystä viikoittain pehmeällä harjalla tai liinalla. Vältä kemikaaleja ja vahingoittavia aineita. Poista tahrat nihkeällä liinalla. Kunnosta kalusteet imuroimalla ne 1-2 kertaa kaudessa, muista imuroida myös punosten välit. Pehmusteet suositellaan kuivapesemään.
Säilytys: Älä jätä rottinkituotteita suoraan auringonpaisteeseen tai sateeseen. Säilytä ne talven yli kuivassa ja suojaisessa tilassa, jossa on hyvä ilmanvaihto.
Betoni – vahaa betonikalusteet pari kertaa kesässä
Huolto: Puhdista betonikalusteet kostealla pehmeällä liinalla, käytä mietoa pesuaineliuosta tarvittaessa. Käsittele pinta 1-2 kertaa kaudessa parafiinivahalla. Poista kalkkilaikut laimealla viinietikkaseoksella ja suojaa pinta vahalla. Käytä betonikalusteita sisällä tai katetuilla terasseilla, suojaa ne seisovalta vedeltä.
Säilytys: Säilytä betonikalusteet kuivassa ja ilmavassa tilassa. Ulkosäilytyksessä suojaa ne hyvin peitteellä ja varmista ilman kierto suojan alla.
Tiikki – puukalusteet kaipaavat säännöllistä öljyämistä
Huolto: Pyyhi tiikkikalusteet säännöllisesti nihkeällä liinalla. Poista tahrat miedolla pesuaineliuoksella. Kiristä ruuvit säännöllisesti. Öljyä tiikkikalusteet säilyttääksesi puun rusehtavan sävyn, muuten se harmaantuu. Käsittele tiikkikalusteet tiikkiöljyllä ennen käyttöönottoa ja varastointia. Puhdista ja hio kalusteet ennen öljyämistä.
Säilytys: Säilytä tiikkikalusteet kuivassa ja viileässä paikassa. Varmista, että kaluste on kuiva ennen peittämistä.
Bambu – kestävä puulaatu sisälle ja ulos
Huolto: Käsittele bambupinta öljyllä ennen käyttöä ja säännöllisesti sen jälkeen. Kuivuessaan bambu halkeilee, mutta sen voi hioa ja öljytä uudelleen. Älä käytä pellavansiemenöljyä, sillä se edistää homeen kasvua. Öljyä bambukalusteet 1-2 kertaa kaudessa.
Säilytys: Säilytä bambukalusteet talven ajan sisätiloissa, suojassa kosteudelta ja sään vaihtelulta. Säilytä paikassa, jossa ilma kiertää vapaasti.
Akaasia – luonnonmateriaalista valmistetut kalusteet ovat aina yksilöllisiä
Huolto: Pyyhi akaasiakalusteet säännöllisesti nihkeällä liinalla. Poista tahrat miedolla pesuaineliuoksella. Hio pinta kausittain ja öljyä kovapuuöljyllä.
Säilytys: Suojaa akaasiakalusteet sateelta ja siirrä ne kuivaan ja viileään paikkaan talvisäilytykseen.
Ruostumaton teräs, alumiini, metalli, rauta – puhdista pehmeällä liinalla ja varo kolhuja
Huolto: Puhdista metallikalusteet kostealla pehmeällä liinalla ja miedolla pesuaineliuoksella. Poista pintaruoste pehmeällä sienellä ja kuiva hyvin. Käsittele ruostuneet kohdat ruosteenpysäyttäjällä ja suojamaalilla.
Säilytys: Vältä alumiinikalusteiden kolhimista ja korjaa maalipinnan naarmut heti. Suojaa metallikalusteet lumelta talvisäilytyksessä.
Polyrottinki – kevyt puhdistus kostealla liinalla riittää
Huolto: Polyrottinki on helppohoitoinen materiaali. Puhdista se kostealla liinalla ja käytä mietoa pesuaineliuosta tahroihin. Vältä voimakkaita puhdistusaineita ja hankaavia välineitä.
Säilytys: Suojaa polyrottinkikalusteet lumelta talvella. Älä käytä niitä pakkasella, sillä materiaali voi vahingoittua.
Eukalyptus – eksoottinen materiaali, joka rakastaa öljyämistä
Huolto: Puhdista eukalyptuskalusteet nihkeällä liinalla ja poista tahrat miedolla pesuaineliuoksella. Käsittele kalusteet öljyllä ennen käyttöönottoa ja säilytyksen jälkeen, öljyäminen tulee tehdä vähintään kerran vuodessa. Hio kalusteet ennen öljyämistä.
Säilytys: Säilytä eukalyptuskalusteet talvella sisätiloissa tai hyvin suojattuina ulkona. Vältä suoraa maahan koskettamista ja peitä ne hyvin ilmavalla suojalla.
Muovi – huoltovapaa ja säänkestävä
Huolto: Puhdista muovikalusteet säännöllisesti saippuavedellä ja pehmeällä harjalla. Vältä voimakkaita puhdistusaineita, jotka voivat vaurioittaa pintaa. Älä käytä korkeapainepesuria.
Säilytys: Suojaa muovikalusteet suoralta auringonpaisteelta, sillä UV-säteet voivat haurastuttaa niitä. Säilytä ne kuivassa ja viileässä tilassa.
Kankaat – helppohoitoisuus varmistaa mukavuuden
Huolto: Poista kankailta pöly säännöllisesti harjaamalla tai imuroimalla. Käsittele kankaat likaa hylkivällä aineella kerran vuodessa. Pese irrotettavat päälliset pesuohjeiden mukaisesti. Älä taita kosteita kankaita.
Säilytys: Säilytä kankaat kuivassa ja ilmavassa tilassa. Vältä kosteuden kertymistä ja homeen muodostumista.
Textilene – säänkestävä materiaali ulkokalusteisiin
Huolto: Puhdista textilene-kalusteet säännöllisesti vedellä ja miedolla pesuaineella. Vältä kovia harjoja ja voimakkaita kemikaaleja.
Säilytys: Säilytä textilene-kalusteet kuivassa tilassa ja suojaa ne tarvittaessa peitteellä.
Päivänvarjot – oikealla hoidolla lisäät käyttöikää
Huolto: Puhdista päivänvarjojen kankaat miedolla saippuavedellä ja pehmeällä harjalla. Kuivata varjo auki levitettynä. Poista kankaan pinnalta lehdet ja roskat säännöllisesti.
Säilytys: Säilytä päivänvarjot sisätiloissa talvella tai suojapeitteen alla ulkona. Vältä säilyttämistä kosteissa olosuhteissa.