Tuotteiden huolto-ohjeet

Jotta ostamasi kalusteet ja muut tuotteet pysyvät hyvinä vuosien ajan, kaipaavat ne säännöllistä huoltoa. Osa tuotteista on hyvä käsitellä jo ennen kalusteiden käyttöönottoa ja tämän jälkeen huoltaa materiaalista riippuen vähintään vuosittain.

Lue alta ostamallesi materiaalille sopivat huolto-ohjeet. Puutarhakalusteille on olemassa myös helppokäyttöisiä spray-pulloissa myytäviä öljytuotteita. Niiden avulla säännöllinen öljyäminen on huomattavasti nopeampaa ja helpompaa kuin siveltimellä levittäen.

Kesäkalusteiden ulkonäön säilytät hyvällä hoidolla. Lisäät niiden käyttöikää suojaamalla ja varastoimalla ne ohjeiden mukaisesti. Puu on luonnontuote, joka elää koko ajan. Toisin sanoen puiset puutarhakalusteet reagoivat sään vaihteluihin. Niissä saattaa esiintyä halkeamia ja vinoutta, mikä johtuu puun jännityksestä. Sen vuoksi on tärkeää, että kiristät ruuveja aika ajoin.

Altistuessaan eri sääoloille, kuten kosteudelle, kuivuudelle, auringolle ja tuulelle, puun ulkonäkö muuttuu ja siihen saattaa tulla halkeamia. Käyttöarvo ei kuitenkaan muutu. Huoltamalla kalusteesi oikein saat ulkonäön entiseksi tai entistä ehommaksi. Puusta valmistetut tuotteet tulee käsitellä puunsuoja-aineella pidemmän käyttöiän saamiseksi. Esim. Maston Teak Oil suoja- ja hoitoaine on hyväksi havaittu ja ainetta on saatavilla sekä sivellettävänä että suihkutettavana versiona helppoa käsittelyä varten.

Vaikka puu olisikin käsitelty hoitoaineella, silti lian kertyminen pinnalle ja kosteus saattavat aiheuttaa pintahomeen muodostumista. Suojaa siis kalusteet lialta ja sään vaikutuksilta esimerkiksi katoksen alla tai suojapeitteellä. Älä koskaan peitä kosteita tai märkiä kalusteita ja vältä suoraa maakosketusta. Älä peitä kalusteita muovilla tai vastaavalla, sillä se saattaa aiheuttaa sienen kasvua.

 

Valitse alta materiaalisi:

Rottinki | Betoni | Tiikki | Bambu | Akaasia | Teräs | Polyrottinki | Eukalyptus | Muovi | Kankaat | Textilene | Päivänvarjot

 

Rottinki – suojaa sateelta ja suoralta auringonpaisteelta

Huolto: Pyyhi rottinkikaluste pölystä kerran viikossa pehmeällä harjalla tai liinalla. Ole hellävarainen: älä käytä puhdistamiseen kemikaaleja tai muita kalustetta vahingoittavia aineita tai työkaluja eikä liikaa voimaa. Pyyhi mahdolliset tahrat ja pinttynyt lika nihkeällä liinalla.

Rottinkikalusteiden kunnostaminen hoituu, kun imuroit kalusteen 1–2 kertaa kaudessa huolellisesti. Muista imuroida myös punosten välit. Pehmusteille suositellaan kuivapesua.

Säilytys: Älä jätä rottinkituotteita suoraan auringonpaisteeseen tai sateeseen, sillä ne saattavat haalistua tai vaurioitua. Säilytä rottinkikalusteet talven yli kuivassa ja suojaisessa tilassa, jossa on hyvä ilmanvaihto.

 

Betoni – vahaa betonikalusteet pari kertaa kesässä

Huolto: Puhdista kuituvahvistetusta betonista tehdyt kalusteet kostealla pehmeällä liinalla. Voit käyttää likaantuneisiin kohtiin mietoa pesuaineliuosta. Käsittele pinta 1–2 kertaa kaudessa parafiinivahalla tai parafiinipohjaisella liuoksella. Toista käsittely ennen talvisäilytystä.

Jos betonin pintaan ilmestyy kalkkilaikkuja, voit poistaa ne laimealla viinietikkaseoksella. Suojaa pinta käsittelyn jälkeen vahalla. Pienet hiushalkeamat pinnassa eivät vaikuta käyttöön tai kestävyyteen.

Betonikalusteita suositellaan käytettävän vain sisällä tai katetuilla terasseilla. Suojaa betonikalusteet seisovalta vedeltä, lumelta ja jäältä. Älä sijoita betonikalusteita nurmikolle tai muulle paljaalle maa-alustalle, sillä betoni imee itseensä kosteutta. Sama koskee myös betoniruukkuja: ne on tarkoitettu vain suojaruukuiksi, jotta betoni ei ime mullasta kosteutta.

Säilytys: Paras talvisäilytyspaikka betonikalusteille on hyvin suojattu, kuiva ja ilmava tila. Jos säilytät betonikalusteita talven yli ulkona, suojaa ne hyvin peitteellä ja varmista ilman kiertäminen suojan alla. Jos suojapeite on suoraan esimerkiksi pöydän pintaa vasten, väliin voi muodostua kosteutta, joka voi vahingoittaa pintaa.

 

Tiikki – puukalusteet kaipaavat säännöllistä öljyämistä

Huolto: Pyyhi tiikkikalusteet säännöllisesti nihkeällä liinalla, niin lika ei pääse muodostamaan pinnalle homeen kasvualustaa. Poista tahrat miedolla pesuaineliuoksella. Muista myös kiristää kalusteen ruuvit säännöllisesti.

Jos pintaan ilmestyy valkoista härmää, poista se pyyhkimällä tai harjaamalla kevyesti pehmeällä harjalla. Sateisina kesinä kalusteeseen saattaa tulla tummia kohtia, jotka kertovat pinnalla kasvavasta homesienestä tai pintalahosta. Kokeile poistamiseen puun puhdistusainetta tai pesua vahvalla kloriittiliuoksella. Jos se ei auta, tummantumat voi hioa pois.

Tiikki on luja ja kestävä puulaji, joka sisältää luonnostaan runsaasti öljyä. Silti säännöllinen öljyäminen pidentää tiikkikalusteen käyttöikää. Tiikkisten ulkokalusteiden öljyäminen säilyttää puun rusehtavan sävyn, käsittelemätön tiikki taas harmaantuu ajan kanssa.

Jos valitset öljyämisen, tiikkikaluste on hyvä käsitellä tiikkiöljyllä aina ennen käyttöönottoa ja varastointia. Säästä ja käytöstä riippuen kalusteet saattavat vaatia useampiakin käsittelykertoja kesässä. Varmista ensin, että kaluste on kuiva äläkä öljyä sateisella säällä. Puhdista pinta perusteellisesti ja hio tarvittaessa hienolla hiomapaperilla puunsyiden mukaisesti. Käytä reilusti öljyä, kunnes pinta ei enää ime sitä. Pyyhi lopuksi ylimääräinen öljy pois. Anna kuivua kunnolla ennen käyttöä.

Hyvästä huollosta ja puhtaanapidosta huolimatta kalusteeseen saattaa tulla pieniä halkeamia ja lieviä kiertymiä, mutta nämä eivät ole vikoja tuotteessa, vaan luonnontuotteeseen liittyviä ominaisuuksia.

Säilytys: Säilytä tiikkikalusteet kuivassa ja viileässä paikassa. Jos peität kalusteen suojalla, varmista, että kaluste on kuiva, jotta pinta ei homehdu.

 

Bambu – kestävä puulaatu sisälle ja ulos

Huolto: Bambupinta on hyvä käsitellä öljyllä ennen käyttöönottoa. Bambukalusteita tulisi muutenkin öljytä säännöllisesti, jotta ne eivät kuivu. Kuivuessaan bambu alkaa halkeilla ja pinta voi mennä ”karvaiseksi”. Jos bambu on jo ehtinyt kuivua ja pinta on muuttunut epätasaiseksi, sen voi hioa tasaiseksi ja öljytä sen jälkeen uudelleen.

Laadukas ulkokalusteiden käsittelyyn tarkoitettu öljy sopii bambulle. Bambua ei tulisi öljytä pellavansiemenöljyllä, joka saattaa edistää homeen kasvua kalusteen pinnalla. Tee bambupuisten puutarhakalusteiden öljyäminen vähintään 1–2 kertaa kaudessa. Ennen öljykäsittelyä, varmista aina että kaluste on täysin kuiva. Kalusteen ruuvit on syytä kiristää säännöllisesti.

Hyvästä huollosta ja puhtaanapidosta huolimatta kalusteeseen saattaa tulla pieniä halkeamia ja lieviä kiertymiä, mutta nämä eivät ole vikoja tuotteessa, vaan luonnontuotteeseen liittyviä ominaisuuksia.

Säilytys: Bambukalusteet olisi paras säilyttää talven ajan sisätilassa, kuitenkin suojassa kosteudelta ja sään vaihtelulta. Säilytä bambukalusteet paikassa, jossa ilma kiertää vapaasti ja bambu saa ”hengittää” – eli ei ilmatiiviisti suojan alla, jolloin bambu saattaa homehtua.

 

Akaasia – luonnonmateriaalista valmistetut kalusteet ovat aina yksilöllisiä

Huolto: Akaasiasta valmistettujen kalusteiden puhtaanapitoon riittää säännöllinen nihkeällä liinalla pyyhkiminen, jotta lika ei pääse muodostamaan pinnalle homeen kasvualustaa. Tahrat voi poistaa hellävaraisesti miedolla pesuaineliuoksella.

Lisäksi akaasiakalusteet on hyvä huoltaa kausittain hiomalla pinta kevyesti hiomapaperilla. Tämän jälkeen irtopöly poistetaan pinnalta ja pinta öljytään kovapuuöljyllä.

Hyvästä huollosta ja puhtaanapidosta huolimatta kalusteeseen saattaa tulla pieniä halkeamia ja lieviä kiertymiä, mutta nämä eivät ole vikoja tuotteessa, vaan luonnontuotteeseen liittyviä ominaisuuksia.

Säilytys: Akaasiasta valmistetut kalusteet on syytä siirtää suojaan sateella eikä vettä saa jättää seisomaan tuotteen pinnalle. Talvisäilytys kuivassa ja viileässä paikassa, mieluiten sisätilassa.

 

Ruostumaton teräs, teräs alumiini, metalli, rauta – puhdista pehmeällä liinalla ja varo kolhuja

Huolto: Puhdista ruostumattomasta teräksestä, alumiinista tai pintakäsitellystä metallista valmistetut kalusteet kostealla, pehmeällä liinalla. Käytä likaantuneisiin kohtiin mietoa pesuaineliuosta.

Poista pintaruoste hankaamalla varovasti pehmeällä sienellä ja miedolla pesuaineliuoksella. Kuivaa hyvin. Kokeile vaikeisiin ruostejälkiin ruostumattoman teräksen puhdistusainetta. Älä käytä metallikalusteiden puhdistamiseen klooria, valkaisuaineita, muita voimakkaita pesuaineita tai teräviä työkaluja. Vältä myös kosketusta happoja ja suoloja sisältäviin ruokiin.

Metallisiin ja rautaisiin tuotteisiin ilmestyy ulkokäytössä ruostetta. Ruostumista voi estää käsittelemällä tuote ruosteenestoaineella. Huomioi erityisesti liitoskohdat ja kohdat, joissa ei ole suojamaalia. Ruostumisen leviämisen pysäyttämiseksi on käytettävä ruosteenpysäyttäjäainetta ja tämän jälkeen jatkokäsitellä ruostunut kohta pakkelilla tai ruostesuojamaalilla.

Säilytys: Varo kolhimasta alumiinikalusteita. Maalipintaan tulleet naarmut kannattaa paikata heti. Metalli kestää hyvin erilaisia sääolosuhteita, mutta kalusteet on silti hyvä säilyttää lumelta suojattuna.

 

Polyrottinki – kevyt puhdistus kostealla liinalla riittää

Huolto: Polyrottinki on helppohoitoinen materiaali, joka kestää hyvin erilaisia sääolosuhteita. Polyrottingin puhdistamiseen riittää pyyhkiminen kostealla liinalla. Tahroihin voi käyttää mietoa pesuaineliuosta. Vältä voimakkaita puhdistusaineita, painepesuria tai hankaavia puhdistusvälineitä.

Säilytys: Polyrottinkikalusteet suositellaan säilyttämään talven ajan lumelta suojattuna. Älä käytä polyrottinkituotteita talvella, sillä pakkasen kovettama materiaali ei kestä rasitusta.

 

Eukalyptus – eksoottinen materiaali, joka rakastaa öljyämistä

Huolto: Eukalyptuspuisten kalusteiden puhtaanapito hoituu pyyhkimällä nihkeällä liinalla. Tahrat voi poistaa miedolla pesuaineliuoksella. Älä käytä voimakkaita pesuaineita, hankaavia puhdistusvälineitä tai painepesuria.

Eukalyptuskalusteet on hyvä käsitellä öljyllä ainakin 1–2 kertaa kaudessa, aina ennen käyttöönottoa ja varastointia. Puutarhakalusteiden käsittely on hyvä toistaa useamminkin, jos ne ovat kovalla käytöllä ja altistuvat säävaihteluille. Puhdista pinta ensin huolellisesti, varmista että se on täysin kuiva ja hio tarvittaessa hienolla hiekkapaperilla puunsyiden mukaisesti. Käytä öljyä reilusti, kunnes pinta ei enää ime, ja pyyhi ylimääräinen öljy pois.

Hyvästä huollosta ja puhtaanapidosta huolimatta eukalyptuspinnan ulkonäkö saattaa muuttua ajan myötä, tämä on luonnonmateriaaliin liittyvä ominaisuus.

Säilytys: Talvisäilytys mieluiten sisätilassa, kuitenkin kosteudelta ja sään vaihteluilta suojattuna.

 

Muovi – ei hankaavia pesuaineita ja suojaa talvella lumelta

Huolto: Puhdista muovikalusteet kostealla, pehmeällä liinalla. Tahroihin voi käyttää mietoa pesuaineliuosta. Älä käytä voimakkaita aineita tai hankaavia välineitä, ettei muovipinta vahingoitu.

Säilytys: Muovi kestää hyvin erilaisia sääolosuhteita, mutta talven ajaksi muovikalusteet kannattaa suojata lumelta. Jäätynyt muovikaluste saattaa murtua, joten älä aseta sen päälle painoa tai käytä sitä.

 

Kankaat ja pehmusteet – kuivata kastuneet materiaalit heti

Huolto: Ulkokalusteiden päälliset ovat tavallisesti kestäviä, mutta saattavat silti haalistua ajan mittaan. Suojaa pehmusteet voimakkaalta auringonpaisteelta ja kastumiselta. Suosi myös pehmusteille tarkoitettuja suojapeitteitä.

Jos pehmuste pääsee kastumaan, kuivata se varjossa. Myös kastunut päivänvarjo on hyvä avata ja kuivattaa.

Säilytys: Pese pehmusteet tarpeen mukaan ennen säilytystä. Noudata valmistajan antamia pesuohjeita. Varmista ennen talvisäilytystä, että pehmusteet ovat täysin kuivia ja säilytystila riittävän ilmava.

 

Synteettinen tekstiili, tekstiilimuovi ja textilene – miedot pesuaineet ja suihkutus

Huolto: Puhdista synteettinen tekstiili pehmeällä liinalla. Tahroihin voi käyttää mietoa pesuaineliuosta. Synteettinen tekstiili voidaan myös suihkuttaa vedellä puhtaaksi, mutta vältä voimakasta vedenpainetta. Samoin varo, ettei muovitekstiili altistu happoa sisältäville, öljyisille tai värjääville aineille.

 

Päivänvarjot – ennen varjon sulkemista varmista, että se on kuiva

Huolto: Päivänvarjoissa käytettävät tekstiilit kestävät hyvin kulutusta ja erilaisia sääolosuhteita, mutta voivat silti ajan myötä haalistua.

Jos varjon päällinen on irrotettava ja pestävä, noudata pesussa aina valmistajan ohjetta. Jos varjo pääsee kastumaan, kuivata se avattuna.

Säilytys: Myös päivänvarjo on hyvä säilyttää puhtaana, kuivana ja suljettuna – mieluiten päällisellä suojattuna. Ennen talvisäilytystä varmista, että varjo on täysin kuiva.