Miten valitsen huoneeseen sopivan maton?

 

Mikään ei voita pehmeää mattoa varpaiden alla kun aamulla nouset ensimmäistä kertaa sängystä. Matot antavat myös turvaa lastesi leikeille, missä on tapana sattua vahinkoja. On mukavampi kaatua pehmeälle matolle kuin kovalle lattialle. Matot suojaavat ihmisten lisäksi myös lattioita esim. koirien kynsiltä ja kolhuilta. Matot vaativat enemmän huolenpitoa kuin lattia, mutta ne luovat kodikkuutta ja mukavaa lämminhenkistä tunnelmaa kotiisi.

Mattoja on saatavilla useissa eri muodoissa, väreissä ja materiaaleissa. Valinta voi olla vaikeaa ja usein tilattu matto ei sovikaan tilaan syystä taikka toisesta. Lue alta vinkkejä valintaan ennen tilausta niin ehkä oikeaan osuminen helpottuu.

 

1. Valitse maton materiaali

Mattoja tehdään useista eri materiaaleista kuten puuvillasta, polypropeenista, villasta ja juutista. Mikäli matto tulee olemaan kovalla kulutuksella kuten esim. eteisessä, valitse materiaali sen mukaan. Tällöin villa tai puuvilla ei välttämättä ole oikea valinta. Puuvilla sen sijaan antaa ihanan pehmeyden niihin huoneisiin, mihin sitä kaivataan.

Lapsiperheiden kannattaa suosia keinokuituisia mattoja, koska ne kestävät paremmin pesua ja tahroja. Isompien lasten kanssa voi jo kokeilla villamattoa ruokapöydän alla, sillä se puhdistaa itse itseään.

 

 

 2. Lyhyt- vai pitkänukkainen matto?

Pitkänukkainen matto voi tuntua ihanalta, mutta sen sisään mahtuu paljon roskia ja pölyä. Pitkänukkaisen maton puhdistus vaatii enemmän töitä ja imuroidessakin saa olla tarkkana. Nopeasti yleistyvät robotti-imuritkin joutuvat koville yrittäessään puhdistaa pitkänukkaista mattoa. Robotti-imurien kanssa on huomioitava myös, että tupsut eivät saisi mielellään olla yli 5 cm pitempiä tai muuten ne voivat kiertyä robotti-imurin renkaiden tai harjan ympärille.

 

3. Pyöreä vai suorakaiteen muotoinen matto?

Pyöreä matto sopii parhaiten pieniin tiloihin kuten vessoihin, mutta ei eteisiin. Toisaalta jos esim. olohuoneesi on tilava, voi iso pyöreä matto olla todellinen katseenvangitsija. Suorakaiteen muotoinen matto on varmempi ja perinteisempi valinta.

Jos valitset mattoa keittiöön, on maton muoto hyvä valita ruokapöydän muodon mukaan. Lue täältä, kuinka valitset ruokapöydän. Pyöreän ruokapöydän alle kannattaa valita pyöreä matto ja suorakaiteen muotoisen maton alle suorakaiteen muotoinen matto, jotta ne sopivat keskenään.

 

4. Miten valitsen oikean kokoisen maton?

PIenet matot liikkuvat helpommin kuin isot. Pienet matot ovat myös vaikeampia imuroitavia. Tästä syystä useimmiten kannattaa valita isompi kuin pienempi matto. Isoilla matoilla voit sitoa eri huonekaluja keskenään saarekkeisiin. Esimerkiksi makuuhuoneessa iso matto, mikä ulottuu sängyn reunojen yli on usein mukavampi ja käytännöllisempi valinta kuin kaksi pientä mattoa sängyn vierustoilla. Keittiössä ja olohuoneessa yksi iso matto pöydän ja tuolien yli ulottuen on mukavampi kuin pienempi.

Jos lattiasi on kaunis, ei sitä kuitenkaan ole syytä peittää isoilla matoilla. Tällöin pienet matot tai ei mattoa ollenkaan voivat olla parempi valinta.

 

5. Huomioi mattojen turvallisuus

Oli matto millainen tahansa, on niiden kanssa mietittävä myös turvallista käyttöä. Matot aiheuttavat paljon onnettomuuksia varsinkin lapsille ja ikäihmisille. Useat ikääntyneet kompastuvat mattoihin saaden vammoja kaatuessaan. Tästä syystä mattojen sijoittelussa tulisi miettiä turvallisuutta ja jos matto rullautuu helposti, voidaan sen alle asentaa rullaantumista estäviä liukuesteitä matolle.

 

Myymme useita erilaisia ja eri materiaaleista tehtyjä mattoja. Olemme lajitelleet matot koon mukaan pieniin, keskisuuriin ja isoihin mattoihin. Voit suodattaa valikoimaa esim. koon, muodon ja materiaalin mukaan löytääksesi itsellesi sopivan maton yllä olevien neuvojen avulla!