Kuinka valita sopiva sänky?Sänkyjä on saatavilla eri materiaaleissa ja eri kokoluokissa. Lue alta vinkkimme onnistuneeseen sängynrungon valintaan.

 

1. Päätä, minkä kokoisen sängyn haluat ostaa

Jos olet jo ostanut hyvän patjan, on sängynrungon valinta selkeää, koska hyvää patjaa ei ole syytä heittää pois. Mutta jos olet vaihtamassa koko sänkyä patjoineen, kannattaa miettiä, minkä kokoisen sängyn haluaa.

Sänkyjä on saatavilla ainakin seuraavissa kokoluokissa:

 • 70 x 200 cm
 • 80 x 200 cm - Yleisin yhden hengen sänky
 • 90 x 200 cm
 • 100 x 200 cm
 • 120 x 200 cm
 •  
 • 140 x 200 cm
 • 150 x 200 cm
 • 160 x 200 cm - Yleisin kahden hengen sänky
 • 180 x 200 cm
 • 200 x 200 cm

Mieti siis haluatko isontaa tai pienentää nykyistä sänkyäsi ja mikä on sopiva huoneeseen. Puolta metriä voidaan pitää nyrkkisääntönä tarvittavalle minimitilalle sängyn ja seinän välissä, jos siitä on tarkoitus mahtua kulkemaan. Kannattaa myös etukäteen etsiä itselle sopiva patja ja mitoittaa sängynrunko sille sopivaksi, vaikkakin useimpia patjoja on saatavilla useissa eri kokoluokissa.

Jos tiedossa on perheenlisäystä, voi lisäleveydestä olla hyötyä pienten lasten kanssa nukuttaessa. Osa saattaa nukkua myös lemmikkieläinten kanssa samassa sängyssä, jolloin lisätila ei ole pahitteeksi.

 

2. Päätä, minkä korkuisen sängyn haluat

Kun sopivan kokoinen sänky on löytynyt, on aika päättää sen haluttu korkeus. Patjan paksuus vaikuttaa paljon loppukorkeuteen, joten se tulee ottaa huomioon korkeutta mitatessa. Myös mahdolliset liikuntarajoitteet tulee huomioida. Osa haluaa korkean sängyn, johon on helppo istahtaa ja miltä on helppo nousta ylös. Toiset haluavat matalan sängyn, mikä luo tiettyä tunnelmaa huoneeseen eikä ole niin silmiinpistävä kuin korkea sänky.

Halutessasi voit mitata eri tuoleilla istuen, mikä korkeus tuntuu sinulle luonnollisimmalta.

Pieniin huoneisiin voi olla kätevintä valita korkea sänky, minkä alla on paljon säilytystilaa. Näin saat liinavaatteet ja muut tavarat tarvittaessa säilytettyä sängyn alla.

 

3. Päätä, mistä materiaalista ja minkä tyylisen  sängyn haluat

Materiaalivalinta riippuu paljon huoneen estetiikasta. Puu tuo pehmeyttä tilaan kun taas metalli antaa modernin tuulahduksen.

Sängynpääty on myös yksi merkittävimmistä valinnoista kun mietitään sängyn estetiikkaa. On olemassa myös sängynpäätyjä säilytystilalla.

Perinteinen sängynrunko on varma valinta ja yhteensopiva useimpien patjojen kanssa. Laitat vain patjan sälepohjan päälle ja sänky on valmis.

Metallinen sängynrunko on kestävä ja hyvä valinta paksulle ja painavalle patjalle. Se on myös helppo puhdistaa eikä vaadi ylläpitoa. Toisaalta painonsa vuoksi metallinen sängynrunko on raskas siirrettävä.

 

Moottoroidulla sälepohjalla teet sängystä monipuolisen. Sänkyä ohjataan kauko-ohjaimella, jotta voit laskea tai nostaa sängynpäätyä tai jalkoja. Moottoroitu sänky ei ole ainoastaan lukemista tai television katselua varten hyvä vaan osa kokee saavansa helpotusta yölliseen hengitykseen, mikäli sängynpäätyä on hieman korotettu.

Pylvässängyllä tuot näyttävyyttä makuuhuoneeseen. Halutessasi voit ripustaa verhot pylvässänkyyn tuodaksesi vielä näyttävämmän ja mukavamman kokemuksen nukkumiseen. Ainoa miinus on vaikea siirrettävyys, koska pylväät on purettava, jotta sänky mahtuu huoneen ovesta ulos.

 

Kerrossängyt ovat lapsille hauskoja ja niillä myös voidaan säästää tilaa huoneessa. Kerrossänkyjä ei ole ainoastaan kahden päällekkäisen sängyn kanssa vaan on olemassa myös parvisänkyjä, missä sängyn alla on säilytystilaa ja/tai työpöytä. Miinuksena vaikea siirrettävyys ja sänkyyn täytyy kiivetä.

Säilytystilalliset sängyt ovat erinomainen valinta kun tarvitaan tilansäästöä tai lisää säilytystilaa. Imuroiminen käy hieman työläämmäksi, mutta muutoin vedettävät säilytyslaatikot antavat mahdollisuuden kirjojen, liinavaatteiden, lelujen yms. säilytykseen.

Voit selata laajaa sänkyvalikoimaamme kun olet päättänyt, millaisen sängyn haluat.